Bataryalar Hakkında Kısa Bilgiler

Aküler hakkında kısa ve önemli bilgiler? Akü seçerken neye dikkat edilir? Batarya seçimi?

8/28/20232 min read

Batarya çeşitleri, akü çeşileri, bataryalar hakkıdna bilgiler
Batarya çeşitleri, akü çeşileri, bataryalar hakkıdna bilgiler

Bataryalar hakkında kısa bilgiler:

Batarya çeşitleri, batarya nedir, akü nedir, akü alırken nelere dikkat edilir, solar akü, solar batarya, off-grid sistemler

—Enerji depolamak için kullanılan bir veya birden fazla elektrokimyasal hücre içeren ve bağlı olduğu devrede güç kaynağı olarak görev yapan batarya çeşitleri, temel olarak anot (-) ve katot (+) elektrotları, elektrolit ve ayırıcı kısımlarını içerir.

—Batarya seçiminde, tüketim verileri hayati öneme sahiptir. Bataryanın ömrünü belirleyen en önemli kriterlerden biri D.O.D oranıdır (Batarya deşarj oranı). Bataryanın ne kadarlık kısmı deşarj edilerek kullanım sağlanacağı çevrim oranını önemli ölçüde değiştirir. Ömrü belirleyen bir diğer kriter: ortam sıcaklığı. Bu nedenle EZBERE değil, proje bazlı mühendislik çalışmaları yapılarak batarya seçimi yapılmalıdır.

—Lityum; hem hafif hem de elektron verme eğilimi yüksek olduğu için çok tercih edilir. Batarya teknolojisinde kullanılan diğer elementler: kadmiyum (Cd), nikel (Ni), karbon (C), çinko (Zn), civa (Hg), kurşun (Pb) ve gümüş (Ag)

— Solar enerji sektöründe lityum-iyon, lityum-demir-fosfat, AGM ve jel tip en sık kullanılan batarya çeşitleridir.

—Lityum Batarya çeşitleri, görece pahalı ve yangın riski daha yüksek olmasına karşın olmasına karşın yüksek çevrim oranı, düşük ağırlık özellikleriyle fazlaca tercih edilir. Üstelik son dönemde fiyatları düşme eğilimindedir.

—LiFePO4 (lityum demir fosfat): Yangın riskine en dayanıklı lityum tipi bataryadır. Lityum-iyona göre minimum 3-4 kat daha yüksek çevrim oranına sahiptir. Lityum tipleri arasında görece daha pahalı olmasına rağmen bu avantajları nedeniyle sektörde yoğun bir şekilde tercih edilir.

—AGM ve Jel Aküler uygun fiyatlarına karşın düşük çevrim oranına sahiptir. Düşük fiyat talep edilen off-grid projelerde kullanılır. Çeşitli katkılama yöntemleriyle performansı iyileştirilmiş versiyonları mevcuttur.

—Batarya alırken, bataryanın üretim tarihinin yakın olması avantajlıdır çünkü bataryanın depolanma koşulları (sıcaklık etkisi) bataryanın ömrünü azaltabilir.