International Energy Agency (IEA) bugün (24 Ekim 2023) #WorldEnergyOutlook2023 Raporunu yayımladı

International Energy Agency (IEA - Uluslararası Enerji Ajansı) bugün (24 Ekim 2023) #WorldEnergyOutlook2023 Raporunu yayımladı.

10/24/20233 min read

IEA'nın son raporu, küresel enerji krizi ile ilgili güncel durumu ve enerji sektöründeki önemli gelişmeleri ele alıyor.

Rapor, enerji krizinin bazı akut baskılarının hafiflediğini, ancak enerji piyasalarının, jeopolitikanın ve küresel ekonominin istikrarsız olduğunu ve daha fazla kesinti riskinin her zaman mevcut olduğunu belirtiyor.

Fosil yakıt fiyatları 2022 zirvelerinden düşse de, piyasalar gerilmiş ve volatil durumdadır. Ukrayna'da devam eden çatışma, Rusya'nın istilasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Orta Doğu'da uzun süreli bir çatışma riski taşıyor. Dünya genelindeki ortalama yüzey sıcaklığı zaten sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 1.2 °C üzerinde bulunuyor, bu da sıcak dalgaları ve diğer aşırı hava olaylarını tetikliyor ve sera gazı emisyonları henüz doruğa ulaşmamış durumda. Enerji sektörü aynı zamanda dünya nüfusunun %90'ının solmaya zorlandığı kirli hava sorununun ana nedenidir ve yılda 6 milyonun üzerinde erken ölümle ilişkilendirilmektedir. İyileştirmeye yönelik olumlu eğilimler bazı ülkelerde yavaşlamış veya tersine dönmüştür.

Bu karmaşık bağlamda, FV ve elektrikli araçlar gibi temiz enerji teknolojileri tarafından yönlendirilen yeni bir temiz enerji ekonomisinin yükselişi umut vadetmektedir. Temiz enerjiye yapılan yatırım, 2020'den bu yana %40 artmıştır. Emisyonları azaltma çabası önemli bir neden olsa da, matur temiz enerji teknolojileri için ekonomik nedenler de güçlüdür. Enerji güvenliği, özellikle yakıt ithal eden ülkeler için önemli bir faktördür. Aynı zamanda endüstriyel stratejiler ve temiz enerji işleri yaratma isteği de etkilidir. Temiz teknolojilerin hepsi aynı hızda büyümüyor ve bazı tedarik zincirleri, özellikle rüzgar için olanlar, baskı altında. Ancak hızlı bir değişim örneklerine dair çarpıcı örnekler vardır. 2020 yılında satılan her 25 arabadan biri elektrikliyken, 2023'te bu oran 5'e çıkmıştır. 2023'te 500 GW üzerinde yenilenebilir enerji üretim kapasitesi eklemesi yapılacak - bir rekor. Güneş enerjisine her gün 1 milyar doların üzerinde harcanıyor. Temiz enerji sisteminin anahtar bileşenlerinin üretim kapasitesi, FV modülleri ve EV pilleri dahil, hızla artıyor. Bu ivme, IEA'nın güncellenmiş Net Sıfır Yol Haritası'nda küresel ısınmayı 1.5 °C ile sınırlama yolunun çok zor, ancak hala açık olduğu sonucuna ulaşmasının nedenidir.

Bu yeni bakış, hızlı, güvenli, uygun maliyetli ve kapsayıcı dönüşümleri hedefleyen enerji karar vericilerini yönlendirmek için sağlam bir kanıt tabanı sunmaktadır. Analiz, mevcut gerçek dünya koşullarını ve başlangıç noktalarını yansıtan farklı senaryoları keşfetmek yerine, son politika ayarlarını, enerji, iklim ve ilgili endüstri politikalarını içeren Son Durum Politikaları Senaryosu (STEPS) ile bir bakış sunmaktadır. Açıklanan Taahhütler Senaryosu (APS), hükümetlerin tam ve zamanında yerine getirilen tüm ulusal enerji ve iklim hedeflerini varsaymaktadır. Ancak Net Sıfır Emisyonlar 2050 (NZE) Senaryosu'nun amaçlarına ulaşmak için hala ek ilerleme gerekmektedir, bu da küresel ısınmayı 1.5 °C ile sınırlamaktadır. Ana senaryolarımızın yanı sıra, Çin'in ekonomisindeki yapısal değişiklikler ve FV'nin küresel dağıtım hızı gibi gelecekteki trendleri etkileyebilecek ana belirsizlikleri keşfederiz.

Küresel enerji krizinin mirası, fosil yakıt döneminin sonunun başlamasına yol açabilir: temiz enerji geçişinin ivmesi, tüm dünya için kömür, petrol ve doğal gaz talebinin 2030'dan önce zirveye ulaşması için yeterli hale geldi. Kömür, petrol ve doğal gazın enerji arzındaki payı, onlarca yıldır yaklaşık olarak%80 civarında kalmış, STEPS'e göre 2030'da%73'e düşmeye başlar. Bu önemli bir değişimdir. Ancak, bu fosil yakıtların talebi son yıllarda kömür için olduğu gibi yüksek seviyelerde kalmaya devam ederse ve petrol ve gaz için STEPS projeksiyonları gibi olursa, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için çok yetersizdir.