Lityum İyon Pillerdeki Yangın Tehlikesi

Lityum İyon Pillerin bir yangın anında söndürülmesi çok güçtür.

7/10/20232 min read

Lityum-iyon Piller diğerlerine kıyasla yangın anında söndürülmesi en güç bataryalardan biridir. Geleneksel yangın söndürme araçları etkisiz kalabilir bu nedenle özel söndürme araçları kullanılmalıdır.

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla beraber AVM Otoparkı, Hastane Otoparkı gibi kapalı konumlara şarj istasyonları kurulmaktadır. Eğer bu alanlara, özel yangın söndürme araçları kurulmazsa, olası bir lityum-iyon bataryanın yanması durumunda, çok büyük tehlike arz edebilir.

Geçtiğimiz ay, Sacramento itfaiye ekibi bir Tesla Model S'in alev aldığına dair bir ihbar aldı. Olay, itfaiye ekipleri için rutin bir durum gibi görünse de, elektrikli araçların içten yanmalı araçlara kıyasla söndürülmesinin daha zor olduğunu bir kez daha gösterdi.

Resmi rapora göre, görevliler aracı söndürmek için iki itfaiye aracı, bir su tankeri ve bir merdivenli kamyon talep etmek zorunda kaldı. Bataryadan kaynaklanan yangını kontrol altına almak için aracın kriko ile kaldırılması gerekiyordu. Alevleri söndürmek için yaklaşık 6.000 galon (22.700 litre) su kullanıldı.

Ancak köpük kullanmanın da bir faydası olmadığı ortaya çıktı. Elektrikli araçları söndürmek için geleneksel araçlarda kullanılan köpüğün aksine, lityum piller yandığında oksijen açığa çıkar ve bu nedenle yanma köpüğün altında bile devam eder.

Tesla Model S'in acil durum müdahale kılavuzunda, aracın bataryasını söndürmek ve soğutmak için 3.000 ila 8.000 galon (11.356 ila 30.283 litre) su gerekebileceği belirtilmektedir."

Yukarıdaki makale, geçtiğimiz hafta Pazar günü Sacramento'da bir Tesla Model S'in nasıl alev aldığına dair bir olayı anlatıyor. Elektrikli araçların içten yanmalı araçlardan daha zor söndürüldüğünü bir kez daha gösteriyor ve bu durumu kanıtlayan bir olayın ayrıntılarını aktarıyor. Ayrıca, yangını kontrol altına almak için kullanılan su miktarı ve köpük kullanımının etkisiz olduğu vurgulanıyor.